VITAMINA D TE SCAPA DE DEPRESIE

Numeroase cercetari stiintifice arata faptul ca vitamina D reduce depresia. De altfel, medicii spun ca vitamina D ar avea rol in aparitia depresiei. Aceasta pare a fi un factor semnificativ pentru sanatatea creierului si poate fi implicat in patogeneza depresiei. Se spune ca 20 de minute de stat, zilnic, la soare ajuta substantele din corpul tau sa produca toata vitamina D de care tu ai nevoie.

Marea problema cu vitamina D ar fi aceea ca nu este de gasit in foarte multe alimente, astfel ca suntem nevoiti sa apelam la suplimentele alimentare.  Alimentele pe care ne putem baza pentru a avea oase tari si buna dispozitie sunt: pestele gras precum somonul, codul sau tonul. 100 de grame de peste consumat zilnic asigura aproape 10 micrograme de vitamina, adica aproape toata doza de care avem nevoie. Ouale sunt si ele bogate in vitamina D, in special galbenusul. Laptele de vaca (un pahar pe zi) este, de asemenea, o solutie de a introduce vitamina D in corp, mai ales cel fortificat, la fel si laptele de soia si cel de orez. Multe sortimente de sucuri de portocale contin suplimentar si vitamina D, astfel ca si acestea pot fi o varianta atunci cand cerul este acoperit de nori perioade mai lungi de timp.

BENEFICIILE MIGDALELOR ASUPRA SANATATII NOASTRE

Originea exacta a migdalelor nu este cunoscuta. Se presupune ca provin din Asia de Vest si Africa de Nord, aceste fructe fiind mentionate in multe documente istorice. Exploratorii din antichitate, in lungul Drum al Matasii ce lega Asia de zona mediteraneana, aveau in sacul cu alimente si migdale, astfel incat ele au fost aclimatizate repede si in Europa. Acestea erau un ingredient valoros in painea faraonilor egipteni. De-a lungul istoriei, migdalele au avut o semnificatie magica, religioasa, etnica si sociala. In Suedia, in ziua de Craciun se prepara o budinca de orez ce ascunde o migdala, iar cel care o gaseste in portia lui se crede ca va avea noroc tot anul. La noi, se aruncau migdale asupra mirilor ca semn de fertilitate, traditia regasindu-se si astazi la nunti, atunci cand se daruiesc invitatilor saculeti cu migdale glazurate. Migdalul este un arbore inrudit cu prunul, piersicul si ciresul, dar fructele sale nu sunt comestibile. Se consuma doar semintele arborelui, care sunt invelite intr-o coaja dura.

Din punct de vedere nutritional, migdalele constituie un aliment extrem de bogat, fiind o alegere optima pentru gustari. Samburii sunt bogati in proteine, fibre, care au rol protector pentru inima si previn diabetul, minerale, benefice sanatatii oaselor, grasimi si acizi grasi esentiali. Totodata, migdalele reprezinta cea mai importanta sursa de calciu dintre toate produsele vegetale, dar si o excelenta sursa de magneziu. Aceste doua minerale sunt esentiale pentru organism in mentinerea integritatii oaselor.

In ultima perioada, un numar tot mai ridicat de persoane manifesta intoleranta la lactoza. O varianta la laptele de vaca este laptele de migdale, care este foarte gustos, sanatos si (atentie!) nu ingrasa. La fel ca samburii, laptele de migdale este recomandat si acelora care urmeaza o cura de slabire, deoarece are o concentratie redusa de carbohidrati.

Mancati migdalele crude, nu prajite, deoarece in urma tratarii termice se formează acrilamida, o substanta daunatoare! Aceasta afecteaza sistemul nervos periferic si central, precum si sistemul reproducator, poate irita pielea, ochii si tractul respirator.