ARTA FETELOR ASCUNSE: PICTURI SUPRAREALISTE DE LA AMY JUDD

Misterioasele picturi ale lui Amy Judd ofera aspecte ravisante ale feminitatii. Ea creeaza imagini pline de sensibilitate, care ne pune semne de intrebare. Bazandu-se pe relatia ancestrala dintre femeie si animale si pe povestile stravechi, portofoliul ei de picturi reda o infuzie a elementelor magice. Jucandu-se cu tonuri cromatice blande, elegantele picturi suprarealiste denota fete acoperite de femei. De asemenea, Judd afirma ca figurile feminine pe care le infatiseaza in imaginile misterioase pun in evidenta forta femeii si nu fragilitatea ei.

amy judd amy judd amy judd amy judd amy judd amy judd amy judd  amy judd amy judd amy judd amy judd amy judd amy judd

Creaturile frumosului, femeile cu fata ascunsa, sunt adevarate capodopere de arta.

FRUMUSETEA DE DINCOLO DE DEX

In oamenii frumosi este frumoasa si toamna.“- o simpla propozitie din punct de vedere gramatical. Un predicat, un subiect… Profunzimea ei, insa, spune multe. Conotatia cuvantului “frumusete” este ampla. Frumusetea este perceputa diferit de fiecare dintre noi. Unii o vedem in picturi, in fotografii, in florile de pe camp, in seninul cerului, in aerul varatic de mai, in racoarea diminetilor de toamna. Altii o vad in moda, in bijuterii, in machiaj, in lux si opulenta. Putini sunt cei care o vad si o gasesc in iubire. Se scriu si se spun atat de multe despre frumusetea interioara, despre faptul ca o intalnim in zambete si ganduri bune, in pacea mintii si a sufletului. In ziua de azi, sa fii optimist suna a curaj in toata puterea cuvantului. In teoria taoismului, frumusetea consta in sclipirea ochilor, in adierea vantului si in forta linistii. “Monalisa” este frumoasa pentru ca respecta regula de aur a picturii si a proportiilor.

Si daca tot am tinut aceasta pledoarie, de ce sa nu trecem la subiect? De ce vrem sa fim frumosi? De ce ni se pare ca nu suntem frumosi? De ce vrem sa schimbam ceea ce primim in dar inca de la nastere? Sunt multe de ce-uri. Poate ca simplul raspuns este ca noi cautam. Cautam sa ne implinim. Cautam intotdeauna altceva-ul. Omul este in permanenta “cotrobaire” dupa frumusete. Sa stiti ca este greu sa definesti frumusetea. Nici nu stiu daca ar putea fi cuprinsa in termeni, in cuvinte, in fraze. Poate ca frumusetea trebuie admirata si atat. Poate ca frumusetea trebuie simtita fara definitie, fara “frumusetea este…”. Simte frumosul in suflet pentru ca acolo isi are salasul! Inauntrul carcasei osoase, dincolo de aceasta adunatura de carne si sentimente… acolo o gasim!

ORHIDEEA: FLOAREA IUBIRII SACRE SI A PURITATII

Pamantul a pastrat o urma sublima a miticului Paradis: florile! Nimic nu este mai frumos si mai pur decat florile. Aroma, culoare, unicitate, mister si frumusete deplina- floarea! Ea ne poate aduce un zambet cand este daruita de o persoana draga noua. Poate fi un simbol al inocentei, la un botez. Poate fi un semn al uniunii, la nunta. Poate fi o legatura intre viata si moarte. Asadar, floarea este un element intalnit pretutindeni, in toate momentele vietii, de la nastere, la moarte.

Dintre toate florile existente, orhideea are o insemnatate aparte, fiind prezenta in toate credintele, de la hinduism, la crestinism, de la buddism, la iudaism. Utilizata ca floare ornamentala, orhideea, aceasta floare exotica, delicata si gratioasa, a fost dintotdeauna un simbol al frumusetii, puterii, iubirii si luxului.

In Grecia antica, orhideea era perceputa ca un stimulent al libidoului sexual. Se credea ca, daca in timpul sarcinii, barbatul mananca flori de orhidee, copilul va fi baiat, iar daca mama mananca mici petale, fatul va fi fetita. Tot in tipuri stravechi, orhideea era utilizata in tehnici de vrajitorie, pentru a atrage tineretea vesnica sau iubirea celui dorit.

In pictura, orhideea are o simbolistica aparte. Nu putini sunt pictorii care infatiseaza in tablourile lor femei cu orhidee in par, ceea ce semnifica erotism si senzualitate. In epoca victoriana, orhideea semnifica lux, clasa sociala inalta, bogatie. In prezent, orhideea este una dintre florile care se daruiesc la evenimente si ocazii speciale, datorita coloritului special, parfumului subtil si frumusetii deosebite.

Orhideea se mai numeste si floarea iubirii, ea fiind mesagerul sentimentelor de afectiune, grija si dorinta. Tocmai din acest motiv, orhideea este utilizata si la realizarea buchetului miresei. 

Paleta coloristica a orhideei este ampla. Fiecare culoare in parte simbolizeaza ceva anume. Culoarea rosie reflecta iubire, sentimente profunde, pasiune si veselie. Roz simbolizeaza prietenia si romantismul. Visiniu reprezinta simbolul spiritului liber si rebel. Portocaliu este culoarea energiei si a curajului. Fertilitatea, armonia si stabilitatea sunt redate de culoarea verde. Albastru aduce un mesaj de incredere, loialitate, credinta si liniste. Albul semnifica puritate si inocenta. Mov este culoarea creativitatii, intelepciunii si misterului.

Cu siguranta, orhideea nu este numai o floare, ci un mesaj, o declaratie si un simbol al tuturor sentimentelor frumoase si curate!