POCHIVNICUL, PLANTA REA CU BENEFICII UIMITOARE

Plantele cu cea mai mare putere de tamaduire sunt de multe ori periculoase. Folosite in cunostinta de cauza, ele dau rezultate spectaculoase, de care nu ne putem lipsi. Aspectul delicat si inofensiv al floricelelor colorate si parfumate poate fi inselator cateodata. In realitate, ele pot avea gust amar, astringent sau sa fie de-a dreptul toxice. “Plante rele” se numesc in popor, si totusi, napraznic de bune, care, corect dozate si utilizate, au puteri mai mari decat toate ierburile de leac. Din timpuri stravechi, vracii si vindecatorii tarani le culeg si le folosesc, deoarece in mainile lor pricepute, otrava devine un remediu de vindecare.

Plantele toxice se aseamana cu medicamentele cu efect puternic, de aceea folosirea lor necesita o precizie foarte mare si o precautie intensa. Altfel, depasirea dozelor prescrise sau a duratei de tratament poate determina efecte nedorite sau chiar deces. In natura nu exista plante total folositoare sau total daunatoare. Uneori, o picatura de otrava salveaza viata, in vreme ce supradozarea unui ceai obisnuit sau o combinatie nereusita de plante poate pune sanatatea intr-un mare pericol.

Pochivnic, denumit stiintific Asarum europaeum, planta foarte apreciata de stramosii nostrii, dacii, era folosita contra frigurilor si a vlaguirii puterilor omenesti, contra herniei si viermilor intestinali. Are multe denumiri populare: buba inimii, chiparus, chiperullupului, dafin mic, ficatea, lingura-popii, piperul-lupului, urechea-hartului si altele. Intre 2-3 frunze cu forma de inima, cu o culoare verde intens, apare o floare rosie-negricioasa, deloc atragatoare, cu 3 petale carnoase. Aroma neplacuta semana cu odolean amestecat cu piper. Pochivnicul si preparatele facute din el au efect vasoconstrictor si, relativ, de crestere a tensiunii, tocmai din acest motiv trebuie luat in doze mici si cu precautie. Planta are si proprietati diuretice, sudorifice, antibiotice, expectorante, antialcoolice. Este si un vermifug bun, rezolva si unele probleme care provoaca constipatia. La nivelul aparatului gastro-intestinal, are efecte diuretice si diminueaza durerile de stomac

Atentie! Planta este toxica. Se foloseste sub supraveghere de specialitate. In cazul nerespectarii corecte a dozelor, sunt posibile tulburari de irigare cerebrala soldate cu hemoragii.

Pentru uz extern, se folosesc infuzii pentru spalaturi locale, atunci cand trebuie sa tratam: eczeme, furuncule, ulcere de gamba, matreata, infectii ale pielii, iritatii ale pielii. Frunzele verzi, pisate, se aplica pe rani sau ulcere purulente, iar macerate in otet, se folosesc pentru vindecarea de raie. Un decoct din 1/5 lingurita de planta fiarta intr-un pahar de apa se utilizeaza, sub forma de comprese, pentru ochii bolnavi. De asemenea, pentru cresterea parului si alopecie se foloseste fiertura din pochivnic.

Atentie! Principiile active din uleiul volatil sunt toxice si pot provoca iritatii daca se depaseste doza recomandata. Femeilor insarcinate, folosirea plantei le este interzisa categoric.