SANATATE DIN NATURA: CIUBOTICA-CUCULUI

Denumirea latineasca a plantei-minune despre care vom vorbi in articolul prezent este”primula veris“. Stiti care ii este corespondenta in limbajul popular? Hai sa va ajut putin! Este vorba despre un vestitor al primaverii, despre o floare care ne aduce liniste. O vedem pe dealurile proaspat inverzite si pe la colturi de stanca. Este o pata de culoare in mijlocul paradisului crud de primavara! Bineinteles ca este vorba de frumoasa ciubotica-cucului. Planta cu puternice beneficii asupra sanatatii noastre, ciubotica-cucului reprezinta un adevarat laborator al naturii. In cartea “Sanatate din farmacia Domnului“, Maria Treben afirma ca ciubotica-cucului nu vesteste numai venirea primaverii, ci si o calmare a mintii si a trupului, caci, spune ea, ceaiul de ciubotica-cucului este un somnifer mai puternic decat medicamentele. Asadar, daca vrei sa inlaturi insomnia si migrenele consuma ceai de ciubotica-cucului. Obtinerea lui este una extrem de simpla: amesteca o mana de flori uscate de ciubotica-cucului cu cateva flori de sunatoare si cu musetel. Vei dormi ca un prunc! De asemenea, exista si o reteta de vin de ciubotica-cucului. Nu stiu daca ati auzit de ea dar va garantez ca face minuni. Pune intr-o sticla de 2 litri flori uscate de ciubotica-cucului. Dupa ce ai umplut sticla, adauga vin alb natural. Lasa amestecul linistit timp de 14 zile. Se consuma cate 3 linguri dimineata si seara pentru a elimina riscul aparitiei afectiunilor cardiace si pentru a fluidiza traficul sangvin. 

Ciubotica cucului

Daca ai rani care nu se cicatrizeaza, aplica comprese cu ceai de ciubotica-cucului. In anotimpul rece, datorita compozitiei semnificative de vitamina C si betacaroten, ceaiul de Primula Veris ajuta la intarirea imunitatii. 

Iubiti natura si primiti cu bratele deschise darurile ei pline de sanatate! 🤗

PROPRIETATILE MIRACULOASE ALE LEURDEI

Leurda este una dintre plantele medicinale cu cele mai puternice proprietati terapeutice. Aceasta planta are o forta depurativa imensa pentru intreg organismul.

Maria Treben scrie in “Sanatate din Gradina Domnului” ca leurda reprezinta un remediu naturist semnificativ pentru memorie. De asemenea, consumul de leurda ajuta la indepartarea starilor de insomnie si a depresiei. Leurda diminueaza tulburarile cardiovasculare si indispozitiile generate de tensiunea arteriala crescuta si de arteroscleroza, precum ameteala, nelinistea si senzatia de presiune asupra capului. Maria Treben specifica faptul ca leurda isi pierde proprietatile terapeutice prin uscare, tocmai din acest motiv este recomandat ca, primavara, anotimpul de aparitie a leurdei, trebuie sa profitam la maxim de consumul in stare cruda a plantei medicinale.

Cea mai buna forma de conservare a substantelor vindecatoare ale leurdei, in perioada rece, este tinctura. Aceasta poate fi o licoare homemade cu proprietati magice. Cum se obtine? Foarte simplu! Trei sferturi dintr-un borcan sau sticla se unplu cu frunze sau bulbi tocati marunt. Peste acestea se pune rachiu de secara sau alcool de casa de 38-40%. Se lasa la loc calduros, timp de doua saptamani. Doza optima este de 10-15 picaturi de 4 ori pe zi. Picaturile se pun in 100 ml de apa, se amesteca pentru diluare si se bea.