TERAPIA FLORALA BACH: VINDECARE EMOTIONALA NATURISTA

Definita simplu in DEX “lume materiala”, “fire”, “totalitatea lucrurilor materiale”, natura nu inseamna numai atat. Natura reprezinta originea totului, natura este creatie divina. Ea nu este numai o adunatura de forme geografice, vegetatie si vietuitoare. Natura nu este un simplu pamant pe care calcam. Natura este respiratie, este cea mai intensa traire. Natura este frumusetea absoluta, dragostea suprema! Poate sunt cuvinte prea pompoase…pentru unii, pentru mine, NU! De cate ori v-ati simtiti obositi, extenuati, suparati, poate chiar doborati de problemele zilnice, de apasarile sufletesti? Si de cate ori nu v-ati intors fata si sufletul spre natura ca sa va aduceti pace si liniste in voi insiva? Presupun ca toti am facut asta la un moment dat. Unii mai mult. Altii mai putin. Dar am facut-o! De cate ori v-ati uitat indelungat la o floare si ati simtit ca va infloreste in suflet? De cate ori ati tras aer in piept si ati pasit increzatori prin iarba cruda de primavara, stropita cu picaturi de roua? Si sunt multe “de cate ori”… Si tot ea, natura, ne vindeca, ne aduce tamaduire trupeasca si sufleteasca. Suntem tot mai multi cei care apeleaza la remediile naturiste atunci cand avem vreo durere sau atunci cand simtim ca emotiile ne coplesesc. In prezent, medicina alternativa ne pune la dispozitie remedii felurite. Auzeam des despre teoria florala Bach, dar sincer nu stiam prea multe informatii. Asadar, iata ce am aflat! Cititi si poate va sunt utile aceste cateva randuri!natura padureTerapia florala Bach reprezinta o metoda alternativa de tamaduire, descoperita de catre doctorul Edward Bach intre anii 1930-1936. Vindecarea bolilor prin aceasta forma de medicina energetica are la baza indepartarea emotiilor negative, a erorilor de comportament, luand in calcul intrega personalitate a individului, reactia lui fata de anumite evenimente de-a lungul vietii, identificand cauza dezechilibului din organism, ce sta la originea bolii.

Dr. Bach si-a petrecut sapte ani pentru descoperirea si realizarea celor 38 de remedii florale utile celor 38 de stari mental-emotionale care genereaza originea bolilor. Acestea au fost impartite in sapte categorii corespunzatoare celor sapte dezechilibre mental-emotionale existente in fiinta umana:

1. Remedii pentru frica: plop tremurator, corcodus, cretisoara, castan rosu si trandafir de stanca.

2. Remedii pentru incertitudine: cerato, gentiana, orz salbatic, carpen, porumbar salbatic si ovaz salbatic.

3. Remedii pentru lipsa de interes pentru prezent: boboc de castan salbatic, clematida, caprifoi,mustar salbatic, maslin, castan salbatic.

4. Remedii pentru singuratate: iarba neagra, slabanog), violeta de balta).

5. Remedii pentru hipersensibilitate fata de influentele exterioare: turita mare, tintaura, ilice,nuc.

6. Remedii pentru disperare si deznadejde: mar paduret, ulm, larita, stejar, pin, floarea de Pasti, castan comestibil, salcia pitica.

7. Remedii pentru grija excesiva pentru bunastarea celorlalti: fag, cicoare, apa de stanca, verbina si vita de vie.

Potrivit teoriei dr. Bach, la baza fiecarei boli sta un dezechilibru emotional, corectarea acestuia cu ajutorul esentelor florale determinand eliminarea bolii. Asadar, esenta florala inmagazineaza amprenta energetica a plantei din care este obtinuta, aceasta actionand la nivelul corpurilor subtile (emotional si mental) ale organismului, echilibrarea acestora avand ulterior consecinte pozitive asupra corpului fizic.

Remediile florale Bach sunt clasificate ca remedii naturiste datorita originii lor, insa ele actioneaza la nivel vibrational, energetic. Vibratia plantei rezoneaza cu vibratia celulelor umane, corectand erorile existente.

Exista doua metode de preparare a remediilor naturiste Bach, in functie de tipul de planta:

  1. Metoda soarelui: este folosita pentru plantele care infloresc la sfarsitul primaverii si in timpul verii, cand soarele este puternic. Dimineata, se colecteaza florile direct intr-un bol de sticla umplut cu apa pe jumatate, se lasa sa stea in plin soare 3 ore, dupa care plantele se inlatura, iar lichidul rezultat este filtrat intr-o sticla. Acesta se amesteca in parti egale cu brandy, solutia rezultata reprezentand tinctura propriu-zisa. Din aceasta se prepara sticlutele de stocare.

2. Metoda fierberii: se utilizeaza pentru plantele care infloresc in acele perioade ale anului in care soarele nu este foarte puternic si pentru solutii preparate din arbori si arbusti. Se colecteaza partile de plante necesare, dimineata, se introduc intr-un vas, peste care se adauga 10 parti apa si amestecul se fierbe jumatate de ora. Lichidul rezultat este filtrat si amestecat in parti egale cu brandy 40º, astfel rezultand solutia mama. Dupa aceea, tinctura-mama se dilueaza cu alcool 1: 500, dilutia finala fiind asemanatoare cu potenta 5C din homeopatie.

Pentru a include remediile naturiste Bach in alimentatie, este de preferat sfatul specialistului, deoarece are loc un interviu in care se identifica problemele existente, cauzele emotionale care stau in spatele lor si solutia potrivita pentru situatia data.

Atentie! Va puteti alege si singuri remediile, cu mentiunea ca nu se combina mai mult de 6-7 remedii.

Frica

· Plop tremurator- frica si anxietate fara cauza, anxietate de anticipatie, atac de panica;

· Corcodus- frica pentru pierderea controlului, furie, violenta;

· Cretisoara- frica de cauza cunoscuta (caini, avion, maisna etc.);

· Castan rosu- ingrijorare, anxietate pentru ceilalti;

· Trandafir de stanca- teroare, ingrozit de spaima, cosmaruri;

Incertitudine

· Cerato- indoiala asupra capacitatii de a judeca singur o situatie, cerand mereu sfaturi;

· Gentiana- descurajat in special dupa esec, nemultumit, ezitant;

· Orz salbatic- nefericiti, fara speranta, considera orice actiune ca fiind fara folos;

· Carpen- senzatie de “luni dimineata”, amanarea inceperii activitatii, oboseala mentala;

· Porumbar salbatic- indecis, nu poate alege intre mai multe optiuni;

· Ovaz salbatic- nu stiu ce vor, nu sunt fericiti cu stilul actual de viata.

Singuratate

· Iarba neagra- prea vorbaret, absorbit de sine, cauta un ascultator intotdeauna;

· Slabanog- agitatie si iritare, prefera sa lucreze singur;

· Violeta de balta- retras, rezervat, mandru.

Atentie

· Boboc de castan salbatic- repeta aceleasi greseli, nu poate invata din experienta;

· Clematida- viseaza cu ochii deschisi, lipsa de concentrare;

· Caprifoi- nostalgic, melancoloic, traieste in trecut, rememoreaza evenimente;

· Mustar salbatic- depresie inexplicabila ce apare si dispare din senin;

· Maslin- epuizare fizica si psihica;

· Castan salbatic- ganduri nedorite in permanenta, griji, preocupari.

Atitudinea mentala

· Mar paduret- nemultumit de propiul chip, purificator mental-emotional;

· Ulm- coplesit de responsabilitati, dezdanajuit;

· Larita- sentiment de inferioritate, lipsa de incredere in sine si de stima de sine;

· Stejar- luptator, munceste dincolo de limitele fizice, sentiment puternic al datoriei;

· Pin- sentiment de vina, autorepros pentru greselile altora;

· Floarea de Pasti- pentru eliminarea efectelor socului, supararii, spaimei puternice;

· Castan comestibil- disperare la limita suportabilitatii, fara speranta;

· Salcia pitica- resentimente, amaraciune, da vina pe altii pentru esecul lor.

Sensibilitate

· Turita mare- suferinte ascunse in spatele unei fete zambitoare;

· Tintaura- dificultate in a spune “nu”, extrem de servil;

· Ilice- gelozie, suspiciune, ura, razbunare;

· Nuc- adaptarea la schimbari majore in viata

Grija pentru ceilalti

· Fag- critic si intolerant fata de ceilalti;

· Cicoare- posesiv, vrea sa fie in centrul atentiei;

· Apa de stanca- inflexibil, perfectionist, standarde inalte;

· Verbina- entuziasm excesiv, convingator, idei fixe;

· Vita de vie- dictatorial, dominator, abuziv, tipul de lider.

Remediul salvator este format din cinci esente florale: corcodus, clemetida, slabanog, trandafir de stanca si floarea de Pasti. Aceasta combinatie a fost folosita de dr. Bach pentru situatii de urgenta. Este utila in stabilizarea emotionala in situatii de frica intensa, trauma, stres sever, intalnite in accidente sau pierderi neasteptate. Se poate utiliza si in alte situatii cum ar fi examene, vizita la dentist, calatorii cu avionul.

Iata cum se administreaza remediile naturiste Bach:

  • Pentru probleme acute se pun 2 picaturi nediluate din remediul ales direct pe limba sau intr-un pahar cu apa din care se bea cate putin. Se poate repeta procedeul de 3-4 ori pe zi, dar nu mai mult de 3 zile consecutive. Aceasta metoda se poate aplica ori de cate ori este nevoie.
  • In problemele cronice, de durata, se pregateste o sticluta de tratament de 25-30 ml cu picurator: se umple sticluta cu apa plata; se adauga cate 2 picaturi din remediile alese, dar nu mai mult de 7 remedii florale; din amestec se iau 4 picaturi de 4 ori pe zi direct pe limba sau diluate intr-un pahar cu apa; sticluta de tratament ajunge pentru 3-4 saptamani.

Durata tratamentului variaza intre o luna si sase luni. Este necesara evaluarea lunara pentru a decide care dintre remedii mai sunt necesare.

Iubiti Natura, caci ea va iubeste!