ARTA FETELOR ASCUNSE: PICTURI SUPRAREALISTE DE LA AMY JUDD

Misterioasele picturi ale lui Amy Judd ofera aspecte ravisante ale feminitatii. Ea creeaza imagini pline de sensibilitate, care ne pune semne de intrebare. Bazandu-se pe relatia ancestrala dintre femeie si animale si pe povestile stravechi, portofoliul ei de picturi reda o infuzie a elementelor magice. Jucandu-se cu tonuri cromatice blande, elegantele picturi suprarealiste denota fete acoperite de femei. De asemenea, Judd afirma ca figurile feminine pe care le infatiseaza in imaginile misterioase pun in evidenta forta femeii si nu fragilitatea ei.

amy judd amy judd amy judd amy judd amy judd amy judd amy judd  amy judd amy judd amy judd amy judd amy judd amy judd

Creaturile frumosului, femeile cu fata ascunsa, sunt adevarate capodopere de arta.

FRANZ KAFKA DIN OTEL: O SCULPTURA DE DAVID CERNY

Mare este gradina Facebook-ului! Ai ocazia sa vezi ce nu ti-a trecut vreodata prin minte ca o sa vezi. Pe una dintre paginile site-ului de socializare, o pagina de arta si creatie, am remarcat o sculptura gigantica a artistului suprarealist David Cerny. Nu este vorba de o opera de arta oarecare. Este vorba de o sculptura masiva, alcatuita din 42 de bucati otel, independente intre ele, care, in orice directie s-ar roti, redau capul filosofului Franz Kafka.

franz kafka david cerny

Poate la prima vedere nu este nimic spectaculos, dar, pentru mine, chiar este. Nuvela “Metamorfoza” mi-a marcat dorinta de a citi, in cei dintai ani ai liceului. A fost prima carte ce mi-a acaparat intreaga atentie. De ce Gregor Samsa, un comis voiajor, se metamorfozeaza intr-un gandac? O intrebare pe care o cauti pana la sfarsitul scriiturii si, din pacate, nu ii afli raspunsul. Sau poate ca raspunsuri sunt multe… Unii critici literari afirma ca aceasta metamorfoza reprezinta viata geniului neinteles. Altii spun ca este vorba de nimicnicia omului in fata vremurilor. Eu spun ca este un suprarealism desavarsit, care imbina fantasticul cu absurdul: un om simplu nu poate scapa de poverile unei societati absurde si atunci se metamorfozeaza intr-un gandac…vietate care reprezinta¬†micimea, grotescul, insignifiantul. Totusi, subliniez faptul ca Franz Kafka ii lasa “gandacului” capacitatea de a auzi, de a vorbi si de a gandi. Metamorfoza poate fi o transcedere a timpului si a spatiului si o incalcare a ordinii fizice pe care orice geniu o poarta adanc in inima.

franz kafka david cerny franz kafka david cerny franz kafka david cerny

Nu cred ca sculptura din otel poate vorbi dar, cu certitudine, ofera posibilitatea de a ne inchipui ca in orice moment poate deschide gura si ne poate spune ce este cu metamorfoza lui Gregor Samsa.

AGNIESZKA JOPKIEWICZ SI AVANGARDA DRAMATICA A FOTOGRAFIEI

In ultimii ani, arta a fost cuprinsa de febra fantezista, uneori, bizara, a avangardei moderniste. Suprarealismul si-a dat intalnire cu creativitatea si imaginatia si au creat adevarate capodopere. Zilele trecute, cautand imagini despre noua colectia vestimentara Stella de Libero, un designer apartinand aceluiasi curent avangardist al ultimei perioade, am dat peste aceste minunatii de fotografii. Ii apartin Agnieszkai Jopkiewicz si reprezinta o viziune aparte despre ceea ce inseamna natura, anotimpurile, culoarea si forma. Modelele alese sunt invaluite in flori, in crengi de copaci, in frunze, in aramiul toamnei, in verdele primaverii, in durerosul alb al zapezii. Ceea ce frapeaza in mod deosebit sunt atat aranjamentele pe care modelele le poarta pe cap, aranjamente naturale, cat si machiajul artistic, cu tenta dramatica, ce le imbraca trasaturile fetei.

agnieszka jopkiewicz agnieszka jopkiewicz agnieszka jopkiewicz agnieszka jopkiewicz agnieszka jopkiewicz agnieszka jopkiewicz agnieszka jopkiewicz agnieszka jopkiewicz agnieszka jopkiewicz agnieszka jopkiewicz agnieszka jopkiewicz

Agnieszka Jopkiewicz isi incadreaza fotografiile in categoria pentaprismei, realitatea pe care o exprima imaginile fiind una extraordinar de clara.