LAVANDA: “AURUL MOV” TAMADUITOR

Originara din zona Mediteraneana, lavanda sau levantica este o planta perena, aromatica si medicinala, cu tulpini ramificate in tufa si cu frunze vesnic tinere. Zonele native ale lavandei sunt: India, Arabia, nordul si estul Africii si sudul Europei.

Culturile de lavanda pot trai intre 40 si 50 de ani in mod normal, dar sunt cunoscute cazuri in care, in vestul Africii, culturile de lavanda traiesc pana la 80 sau chiar 100 de ani.

Tratament la spa

In antichitate, lavanda era folosita la mumificarea cadavrelor si frecvent utilizata de regina egipteana Cleopatra ca si parfum. Grecii si romanii se imbaiau in apa cu lavanda pentru ca era considerata o planta sacra. Numai aristocratii isi permiteau luxul de a-si scalda trupurile in aceste bai. In Evul Mediu, regina Angliei, Elisabeta I, folosea un parfum de lavanda si consuma zilnic ceai de levantica pentru combaterea si tratarea migrenelor. De asemenea, exista atestari istorice care confirma faptul ca lavanda era des folosita in tratarea ciumei si ca puternic insecticid.

In timpul razboaielor mondiale, lavanda era utilizata ca si antiseptic si dezindectant, echipamentele medicale fiind ilizate cu tinctura de lavanda.

In secolul al  XX-lea, uleiul eteric de levantica este tot mai frecvent utilizat in medicina, cosmetica si fitoterapie. Cele mai intinse plantatii de lavanda se intalnesc in regiunea Provence, din Franta. Primele culturi au fost aduse aici de catre romani, acum aproximativ 2000 de ani.

Indicatiile terapeutice ale lavandei sunt multiple si acest fapt se datoreaza substantelor active unice din compozitie: substante amare, tanin, substante minerale, cineol, acid acetic. Uleiul de lavanda are rol: antiseptic; antiinflamator; sedativ, fiind utilizat in tratarea depresiei, a anxietatii si a isteriei. Constituie un remediu proprice in cicatrizarea tesutului si tratarea eczemelor si a altor boli ale pielii. Este un puternic colagog ( ajuta la eliberarea bilei in duoden), are o actiune carminativa, determinand ameliorarea durerilor si spasmelor abdominale.

Efectul sau anticancerigen este semnificativ. substantele active din extractul de lavanda reducand aglutinarea celulelor bolnave. De asemenea, lavanda este recomandata in cazul insomniilor cronice, pentru imbunatatirea sistemului digestiv si al celui circulator.

In cosmetica, lavanda are un spectru larg de utilizare. Uleiul de levantica diminueaza aparitia matretii, rezolvand problemele scalpului prin ameliorarea productiei de sebum. O intalnim ca si component major in creme, lotiuni tonice, seruri si alte produse cosmetice. Datorita tuturor acestor indicatii terapeutice si farmacologice, levantica ocupa un loc de seama in marea lista a plantelor tamaduitoare.

BANANELE: EXPLOZIE DE ENERGIE

Cultivate inca din Antichitate, bananele, denumite si fructele fericirii, fac parte din marea familie Musaceae, ele fiind plante ierboase si nu arbori, asa cum deseori sunt confundate datorita structurii inalte a plantei si a fructelor cu volum mare.

Tara de origine se pare ca este India, dar zona in care s-au cultivat cu predominanta bananierii este Africa. Marinarii portughezi au adus bananele din vestul Africii in America. Banana este un fruct destul de enigmatic. El se pare ca apare in Vechiul Testament ca si fructul oprit. De-a lungul timpului, banana devine un fruct des folosit in alimentatie. Datarile istorice redau faptul ca Alexandru Macedon este uimit de fructele bananierilor, care se gasesc in manunchiuri de 10 sau 20 de bucati, asemanatoare unor maini. De aici, se pare ca a pornit si denumirea fructului, caci banana, in limba araba, inseamna “deget“.

In anul 1516, calugarul Tomas de Berlanga aduce bananierul pe Insula Hispaniola, in America Latina. Jean Francois Poujot, locuitor al tinutului Jamaica, este cel care a descoperit, in anul 1836, banana galbena. considerata ca fiind un mutant accidental.

Banana ocupa locul patru in lume in consumul uman zilnic, dupa grau, orez si porumb. Este cultivat in peste 130 de tari, mai mult decat orice fruct de consum. In Uganda,Rrwana si Burundi, un locuitor consuma 450 de kilograme de banane pe an, ceea ce denota faptul ca banana este incadrata in alimentatie ca fiind mancare, si nu fruct cosumat ca si desert.

Fructele bananierilor reprezinta un adevarat motor de energie. Ele contin un aport urias de minerale si vitamine. Intalnim in componenta lor: vitamina A, B, C si E, fier, calciu, magneziu, potasiu.

femeie-banane-dieta

Datorita cantitatii marite de potasiu, bananele sunt indicate in cazul bolilor digestive, mai ales in tratarea ulcerului, ele reusind sa inhibe producerea acidului gastric. Magneziul si fierul din componenta fac ca bananele sa fie folosite de sportivi, caci o singura banana consumata echivaleaza cu 90 de minute de antrenament. De asemenea, vitaminele si mineralele sunt cele care regleaza tensiunea arteriala, bananele fiind denumite si ” secretul tineretii “.

Contine numerosi antioxidanti, substanta de baza antioxidanta fiind dopamina. Ea este responsabila cu detensionarea sistemului nervos si a celui circulator.

Prin cele trei zaharuri naturale, sucroza, fructoza si glucoza, banana isi ia rolul de a fi un fruct care are capacitatea uimitoare de a regenera tesuturile si de a preveni anumite afectiuni, exemple elocvente fiind cancerul de colon si cancerul la stomac.

Gasim in compozitia bananei numerosi aminoacizi esentiali, printre care si triptofanul, precursorul serotoninei, denumita si ” hormonul fericirii”. Tocmai din acest motiv, banana este recomandata cu incredere in tratarea si prevenirea depresiei si starilor de anxietate.

Consumul regulat de banane este un remediu eficace si neindoielnic in scaderea in greutate deoarece nutritionistii creeaza diete speciale care au la baza acest fruct miraculos. In cosmetica, bananele sunt folosite pentru vitamina C, care are rolul de usor peeling, dar si de substanta hidratanta.

MUSETELUL: LEAC MILENAR

Sanatatea este bunul nostru cel mai de pret si trebuie sa facem tot posibilul sa o pastram. Si totusi, bolile apar si nimeni nu este scutit de ele. Mii de ani, natura ne-a oferit remedii care au persitat pana in momentul de fata. Fitoterapia este dovada clara a acestui lucru. Unul dintre cele mai populare si mai vechi remedii naturiste este musetelul.

Denumit si romanita sau musetel de camp, Matricaria Chamomilla sau musetelul, a fost utilizata din timpuri stravechi. O intalnim in vechile tratate de medicina din Roma Antica sau Grecia Antica. Egiptenii o considerau o floare sacra si era folosita in ritualurile ceremoniale ale zeului Soarelui, Ra.

Musetelul este o planta erbacee, aromata, ierboasa, spontana, raspandita in zona de campie si pe pajisti. Partea cea mai folosită de la musetel sunt florile, care trebuie culese imediat după ce se deschid, pentru că atunci conţinutul de principii active este maxim. Infuzia din floarea de musetel este extrem de utilizata, ea continand acid salicilic, saruri minerale, ulei volatil si vitamine ( vitamina B1 si C ).

Cu certitudine, nu exista persoana care sa nu fi auzit despre efectele binefacatoare ale ceaiului de musetel sau care sa nu fi fost la tara, la bunici, si sa nu fi adunat flori de musetel.

Intern, ceaiul de musetel are rol: antiinflamator, antibacterian, antimicotic, antitoxic, emolient, sedativ ( calmeaza sistemul nervos ), antihistaminic.

Extern, infuzia de musetel este utilizata pentru: regenerarea si intretinerea tenului; mentinerea sanatatii parului; eliminarea disconfortului anal si vaginal; cicatrizeaza si este un puternic antiseptic, fiind un remediu propice pentru eczeme si plagi deschise.

Musetelul este des utilizat in bolile gastrointestinale. El reduce spasmele intestinale, protejeaza mucoasa gastrica si imbunatateste semnificativ digestia. Conform studiilor medicului  Rudolf Fritz Weiss, ceaiul de musetel este eficace în prevenirea ulcerelor. Florile de musetel contin aproximativ 10 % mucilagii. Aceste substanţe activ emoliente sunt eliberate în infuzie si calmează iritaţiile mucoaselor gastrice, precum si simptomele colonului iritabil.

Musetelul este un aliat redutabil in lupta impotriva cancerului, prin proprietatile sale antiseptice si calmante si, de asemenea, el este folosit in crizele de colici ale bebelusilor. Il intalnim adesea ca substanta activa in produsele cosmetice: in demachiant- fiind emolient; in crema- cu rol calmant si antiinflamator; in lotiunea tonica- avand efect astringent; in serurile impotriva cearcanelor si pungilor de sub ochi.

PROPRIETATILE MIRACULOASE ALE ULEIULUI DE ARGAN

Denumit si “lichidul de aur”, uleiul de argan este utilizat cu vehementa pentru proprietatile  sale miraculoase atat in cosmetica, cat si in medicina. Uleiul de argan este un ulei vegetal obtinut din seminte de arbust de argan, care creste in zona Marocului. De aici si numele de Moroccan Oil. Avand in compozitie Omega-3, Omega-9, vitamina E, vitamina A si  importanti acizi esentiali, uleiul de argan ofera organismului multiple beneficii, el tratand: pielea deshidratata, caderea excesiva a parului, exfolierea unghiilor. De asemenea, previne  si trateaza acneea, cicatricile si ridurile. Uleiul de argan este un puternic antioxidant, el determinand regenerarea structurii celulelor sintetizatoare de colagen si elastina, ceea ce conduce la estomparea vergeturilor, aparute in urma fluctuatiilor de greutate sau a sarcinilor.

Beneficiile uleiului de argan asupra parului:

Gratie continutului important de acizi grasi, uleiul de argan hidrateaza si hraneste firul de par de la radacina pana la varf. Aplicat pe par, uleiul de argan devine un puternic scut impotriva razelor UV si duce la neutralizarea radicalilor liberi aparuti in urma poluarii atmosferice si a folosirii necorespunzatoare  a produselor speciale de coafat. Substantele active din uleiul de argan (acizi grasi nesaturati, fenoli, Omega-3 si Omega-9 ) au proprietatea de a intari structura firului de par. Astfel, firul de par are capacitatea de a se mentine sanatos, fara a deveni casant si fragil.

Avantajele utilizarii uleiului de argan asupra pielii:

– datorita faptului ca nu contine colesterol, ci acizi grasi in cantitati optime, uleiul de argan are multiple proprietati hidratante si antimicrobiene;

– determina estomparea ridurilor si lupta impotriva imbatranirii pielii, oferind tesutului cutanat elasticitate si fermitate prin restabilirea ph- ului natural al pielii;

– regleaza  tranzitul transpiratiei si al sebumului prin straturile pielii, determinand o buna functionare a filmului hidrolipidic, atat de necesar protectiei cutanate si respiratiei celulare;

– previne aparitia eczemelor, a acneei si a psoriazisului, prin neutralizarea factorilor nocivi, proveniti din atmosfera sau din diferite substante aplicate cutanat;

– avand un puternic rol hidratant, uleiul de argan poate fi folosit de femeile insarcinate pentru a preveni aparitia vergeturilor;

efectul antiinflamator este cel care accelereaza procesul de vindecare al tesuturilor, cum ar fi in cazul urmelor lasate de varsat de vant sau arsuri ale pielii;

– aplicat pe piele, renumitul ulei de argan pastreaza umiditatea optima a tesutului, prin bogatul continut de vitamina E.

Uleiul de argan are un important efect antiinflamator, hidrateaza in profunzime pielea si firul de par si are o capacitate uimitoare energizanta si revigoranta. De asemenea, el determina o buna circulatie sangvina, oxigenand si hranind vasul de sange, fenomen ce imbunatateste in mod vizibil sistemul imunitar, prin proprietatile antioxidante.

Supranumit si elixir al tineretii vesnice, uleiul de argan si- a castigat un loc binemeritat in fruntea clasamentului uleiurilor care au o enorma putere de tamaduire, depasind, prin ambundenta vitaminei E, chiar si uleiul de masline.